Äventyrsresa till Svalbard

By in
No comments

 

Den norska ögruppen Svalbard uppe i Arktis lockar många äventyrare. Det är en enormt spännande plats och det känns nästan lite som att komma till världens ände. Överallt möts man av snö och is. Faktum är att det är riktigt vackert och det är lätt att förälska sig i platsen. Den lilla staden Longyearbyen är riktigt pittoresk och det är här man hamnar när man flyger till Svalbard. Här finns det flera hotell och restauranger, vilket gör Longyearbyen till en bra bas under din vistelse på öarna. Det finns också ett museum och ett flertal butiker. För den som gillar att springa anordnas här Spetsbergen Marathon årligen, ett lopp som kan springas i tre olika distanser. I Longyearbyen finns också en sporthall som är fullt utrustad med bland annat pool.

Många reser hit med förhoppningen att se isbjörn och det finns särskilda safaris för precis detta syfte. Svalbard är också platsen för den som vill uppleva ett rikt fågelliv och valrossar. Dock är det otroligt härligt att bege sig ut i det vilda landskapet. Ett sätt att ta sig fram är på snöskoter och det finns möjlighet att boka in sig på resor där man i grupp tar sig runt på vidderna. Dessa arrangerade utfärder innebär att man förflyttar sig ett 10-tal mil om dagen. Till skillnad från skoterspår i exempelvis norra Sverige, är dessa helt oförstörda på Svalbard. Här får man möjlighet att beskåda vackra fjälltoppar och glaciärer. Målet med vissa av de här utfärderna är att besöka det ryska samhället Barentsburg, där tiden har stannat. Detta märker man särskilt på att Lenin fortfarande finns som staty i byn. Barentsburg ligger endast 55 km från Longyearbyen och är den näst största tätorten på ögruppen.

Föredrar du att ta dig fram på ett icke-motoriserat sätt går det också att ge sig iväg på en skidexpedition. Här kan du ta dig kust till kust på ett par skidor, vilket tar några dagar, och du får uppleva både fantastisk natur och vilt djurliv längs vägen. Det arrangeras också många olika äventyrskryssningar till Svalbard och Arktis, där man får känna på hur det känns att vara ute på en riktig expedition. Resornas längd varierar och kan kombineras med olika stopp längs vägen. Det finns också resor som kombineras med Grönland och Jan Meyen.