Att planera sin äventyrsresa
Allt resande kräver planering, inte minst äventyrsresor där man har specifika aktiviteter i åtanke. Här tittar vi närmare på vad som är bra att tänka på när du planerar din äventyrsresa.
Vad vill du göra?
Det första du måste bestämma dig för är vilken typ av äventyr du vill uppleva. Vill du vandra i Anderna, åka på valsafari, cykla genom Europa eller någonting helt annat? Utifrån denna grundidé kan du sedan utöka dina planer och fundera över nödvändig utrustning och andra faktorer. Vad kostar flygbiljetterna? Vilken prisklass av hotell är rimlig för dig, eller behöver du kanske ett tält? Kostar aktiviteterna något när du kommer fram och behöver du ett visum för resan? När du har listat ut detta bör du kolla upp kostnader för alla sakerna som krävs, och på så sätt skissa på en budget.
Finansiering
För att du ska ha råd med din äventyrsresa och inte behöva oroa dig för att bli bankrutt vid precis varenda måltid eller inköp, är det smart att spara långt i förväg och att ha en bra buffert om något oförutsett skulle hända. Ett ISK konto, alltså ett investeringssparkonto, är ett lätt sätt att få dina pengar att växa snabbare än de gör på ett vanligt sparkonto som bara har ränta, eftersom du i ett ISK investerar i fonder och aktier. Om du månadssparar i ett par stabila fonder eller aktier med lägre risk och låg fondavgift kan dina pengar växa många gånger snabbare än de gör på ett vanligt sparkonto. En annan fördel med ISK är att du till skillnad från ett vanligt aktie- och fondkonto inte behöver oroa dig över komplikationer i deklarationen eftersom tillgångarna schablonbeskattas och därmed dyker upp automatiskt i din deklaration.
Planer och flexibilitet
Det finns många faktorer vi inte kan styra över. Vulkanutbrott kan påverka flygrutter under lång tid, dåligt väder kan göra en aktivitet omöjlig att utföra eller helt enkelt ta allt nöje ifrån den. Då gäller det att vara lite flexibel och ge sig själv lite extra tid till att kanske omboka flyget, aktiviteten eller vad det nu kan vara. Ibland går det inte att omboka, men det skadar inte att fråga ifall det är ett företag som organiserar aktiviteten. Det är alltså inte bara finansiella marginaler som är en bra idé utan även tidsmässiga. Låt resan ta några dagar extra så att det finns tidsmarginaler under mellanlandningar och efter långa flygningar, en extra dag här och var utan aktiviteter inbokade så att du hinner andas emellanåt.
Försäkring
Tänk också på att din reseförsäkring bör täcka aktiviteten som du planerar. Dubbelkolla villkoren och se till så att du är skyddad under hela din resa, och om reseförsäkringen som ingår i hemförsäkring eller kreditkort inte räcker till, komplettera den. Det finns många reseförsäkringsbolag online att kolla upp, som täcker precis vad du behöver.
Ha så kul på resan!